Adresă

Suceava, strada Gheorghe Doja, nr. 61A 720074

Cum să întreținem o motosapa sau motocultor?

Indiferent dacă sunt puternice sau mai slabe, motocultoarele și motosapele sunt mașini robuste care vă vor oferi ani de satisfacție, dacă le îngrijiti si folositi adecvat. Lucrările de întreținere enumerate mai jos nu necesită cunoștiințe mecanice speciale.

Care este întreținerea unui motocultor sau motosapa?

Întreținerea unui motosapa sau motocultor constă în:

-Efectuați câteva verificări înainte de utilizare (inspecție generală, cablaj, strângere șuruburi, nivel benzină și ulei etc.)
-Curățați uneltele după utilizare (plug, freza, șasiu etc.)
-Efectuați lucrări ocazionale de întreținere (în funcție de perioadă, consultați tabelul de la sfârșitul ghidului)


Toate aceste operațiuni sunt menite să crească durata de viață utilă, eficiența și să asigure buna funcționare a acestui instrument de grădină.

În toate cazurile, purtați mănuși, deoarece piesele ascuțite vă pot răni mâinile.

Pentru lucrări mai complexe la motor, carburator, cutie de viteze, transmisie etc., apelați un profesionist, dacă nu aveți cunoștințe bune de mecanică.

Verificarea motocultorului înainte de fiecare utilizare.

Starea generală a motocultorului sau motosapei.

În primul rând, efectuează o inspecție rapidă a utilajului tau pentru a-i verifica starea generală, asigură-te că cablajul este în stare bună, că toate piesele sunt bine fixate și că nu există elemente care ar putea pune în pericol siguranța ta.

Verificați nivelul uleiului de motor
Ca măsură de precauție și la motoarele în 4 timpi, trebuie să verificați nivelul uleiului înainte de fiecare utilizare. Pentru a verifica nivelul uleiului din motor, efectuați această sarcină pe o suprafață plană și cu motorul rece:

Deșurubați capacul, scoateți-l și curățați joja încorporată în ea;
apoi puneți mufa înapoi în orificiu, fără a-l înșuruba;
Scoateți din nou joja și uitați-vă la nivelul uleiului. Trebuie să fie între nota minimă și cea maximă. Dacă nivelul uleiului este sub nivelul minim, completați cu uleiul de motor indicat.

Curăţaţi motocultorul după fiecare utilizare

Întreținerea periodică după fiecare utilizare a uneltei dumneavoastră de grădinărit (motosapa sau motocultor) este o operațiune care este adesea uitată. Cu toate acestea, nu necesită mult timp și vă permite să câștigați confort pentru următoarea utilizare, precum și să prelungiți durata de viață utilă a sculelor, fie că este vorba de motor sau de piesele auxiliare.

Elementele de curățat sunt:

-Aripioarele de ventilație ale motorului;
-şasiul;
-carterul;
-unelte de lucru a solului, pluguri sau pluguri.

Din motive de siguranță, acest lucru ar trebui făcut numai când motorul este rece. Într-un motor cu ardere termică, deconectați bujia de la motor sau verificați dacă dispozitivul de siguranță este montat. La o motosapa electrică, mai întâi trebuie să deconectați cablul de alimentare.

Curățați șasiul

Curățarea șasiului și carcasei motocultorului.
Curățați atât fața interioară, cât și cea exterioară a carcasei de protecție. Pentru a curăța interiorul carterului, asigurați-vă mai întâi că bujia este deconectată. Nu înclinați mașina într-o parte (acest lucru poate deteriora lamele plugului), înclinați mașina spre spate, sprijinind mânerele pe sol. Veți avea acces mai ușor la fața interioară a carterului.

Curățarea lamelor tractorului de mers constă în îndepărtarea tuturor resturilor vegetale care tind să se încurce în spatele topoarelor și eliberarea acestuia de orice reziduu de murdărie. Utilizați o spatulă din lemn sau plastic care să nu zgârie carcasa, apă și o perie.

Curățați lamele plugului

După curățarea carcasei, profitați de înclinarea motocultorului pentru a curăța lamele plugului.

Lăsați echipamentul să se usuce, apoi pulverizați cu un lubrifiant hidrofug sau ulei pentru a preveni coroziunea.

Curățarea roților motocultorului

Curățarea roților după fiecare ședință este și ea obligatorie, deoarece se murdăresc ușor.

Folosiți un jet de apă sau o mașină de curățat cu înaltă presiune;
lasa sa se usuce si apoi foloseste un lubrifiant hidrofug;
Verificați presiunea în anvelope (consultați instrucțiunile pentru presiunea recomandată).

Întreținerea regulată a motocultorului sau motocultorului

Curățați clapele de ventilație

O suflare cu compresorul de aer va fi suficientă pentru a îndepărta praful și diversele resturi din orificiile de ventilație.

Curățați filtrul de aer

Un filtru de aer se poate înfunda mai mult sau mai puțin în funcție de utilizare. Un filtru de aer înfundat cauzează:

O pornire dificila;
defecțiuni, uneori cu opriri;
pierderea puterii motorului;
încălzire anormală;
uzura prematură a motorului;
consum excesiv de combustibil.
Prin urmare, trebuie să fie întotdeauna în stare bună. Este recomandat să curățați filtrul de aer la fiecare 25 de ore de utilizare, dar nimic nu vă împiedică să verificați filtrul după fiecare utilizare, mai ales în condiții de praf.

De obicei, filtrul de aer este un filtru de spumă,sau un filtru de hârtie.

Pentru a curăța filtrul de spumă, scoateți elementul și spălați-l cu benzină. Scurgeți-l și lăsați-l să se usuce complet înainte de a-l înlocui;
Pentru a curăța filtrul de hârtie, bateți-l pe o suprafață tare pentru a îndepărta murdăria sau suflați aer cu compresorul prin filtru (presiune nu mai mare de 2 bar);
Curățați baza și capacul filtrului cu o cârpă și înlocuiți-o. Nu uitați să schimbați filtrul de spumă la fiecare 100 de ore sau cam asa ceva, iar filtrul de hârtie la fiecare 50 de ore.

îngrijire bujie

Pentru o pornire fără probleme, bujia trebuie să fie în stare excelentă. În plus, vei folosi mai puțin combustibil. Pentru a verifica starea bujiilor, deșurubați cu cheia pentru bujii.

Frecați electrozii cu o perie mică de metal pentru a îndepărta orice reziduu de ardere (calamină);
verificați distanța dintre cei doi electrozi cu un calibru de bujie (de regulă ar trebui să fie de 0,7 mm);
înșurubați bujia înapoi în locașul cilindrului, fără a o forța. Curățați bujia la fiecare 100 de ore de utilizare sau la fiecare 6 luni.

Schimba uleiul de motor

Ulei de motor motocultor sau motosapa.
La fel ca într-o mașină, schimbați uleiul de motor cel puțin o dată pe an.

La unele motocultoare, sculele de tăiere trebuie îndepărtate. Dacă este necesar să lăsați motocultorul oprit pentru o perioadă lungă de timp, verificați în prealabil dacă nu a mai rămas mult combustibil în rezervor.

Verificați cureaua de transmisie

Curea de transmisie a motocultorului sau motosapei.
Nu există întreținere specială a curelei de transmisie, dar o inspecție vizuală din când în când vă va permite să detectați eventualele anomalii, fisuri sau uzură pronunțată și, dacă este necesar, să o înlocuiți.

Ascuți lamele

Ascuțirea pieselor de tăiere, cum ar fi lamele, trebuie efectuată cel puțin o dată pe an.

Se realizeaza cu pila moale, pilind intr-o singura directie.

Ce întreținere trebuie făcută înainte de depozitarea iarnă?

Întreținerea trebuie efectuată înainte de depozitarea pe timp de iarnă a tractorului sau motocultorului
Dupa ultima utilizare a sezonului, pentru a gasi primavara o unealta in perfecta stare de functionare, trebuie sa efectuati o curatare temeinica.

Mai întâi curățați așa cum este descris mai sus;
goliți rezervorul de motorina/benzina;
porniți motorul până când rămâne fără combustibil și întregul circuit este golit. Unii grădinari umplu rezervorul cu benzină la care s-a adăugat un stabilizator de combustibil pentru a preveni condensul și rugina;
deconectați bujia, deșurubați-o, curățați-o dacă este necesar pentru a îndepărta murdăria și puneți-o înapoi fără a o acoperi;
îndepărtați piesele de uzură ale motocultorului dumneavoastră, cum ar fi lamele și curățați-le bine. Dacă piesele sunt prea uzate, luați în considerare înlocuirea lor;
verificați furtunele. Nu ar trebui să fie crăpate. Schimbați-le dacă este necesar;
gresați piesele care au rezistenta la frecare și aplicați un produs antirugină pe piesele metalice pentru a le proteja de umiditate;
Depozitați-vă uneltele departe de praf și umiditate într-o cameră uscată și ventilată, un șopron, un hambar, un șopron de grădină etc.

FrecvențăAcțiuni
Înainte de fiecare utilizareVerificați starea generală. Verificați nivelul uleiului de motor.
După fiecare utilizareCurăță șasiul, carcasa, piesele de lucru și roțile.
La fiecare 25 de oreCurățați filtrul de aer.
La fiecare 50 de oreVerificați starea bujiei; Curăţaţi şi verificaţi dacă spaţiul dintre electrozi este corect. Schimbați filtrele de hârtie.
In fiecare anVerificați cureaua de distribuție. Schimb ulei motor. Verificați starea furtunelor. Schimbați filtrul de aer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *